Utazás a parfümök világába

Egy parfümgyűjtő mindennapjai

Maison Francis Kurkdjian – Gentle Fluidity Silver

2023. szeptember 24. 23:34 - fragranceEnthusiast

Maison Francis Kurkdjian – Gentle Fluidity Silver

Parfümőr: Francis Kurkdjian

Kiadás éve: 2019

Típus: Aromás-fűszeres

Koncentráció: Eau de Parfum

***

 

image_50728449.JPG

Nyáron, melegebb időben mindig bajban voltam a parfümök terén. Tudom, tudom, firstworldproblem. Ennek eredője, hogy alapvetően a nehezebb, fűszeresebb illatokat szeretem. Ezekben sokkal jobban kiérzem a játékosságot, érzékiséget, mélységet.

A nyárias időre szánt, tervezett parfümök viszont teljesen más stílust képviselnek. Általában. Origójuk a frissesség és tiszta érzet. Persze ez logikus is, hisz’ mindannyian ezeket keressük egy kánikula sújtotta napon. Ezt a jelleget pedig citrusokkal (főleg a citromnál aromásabb bergamottal, grépfrúttal, vagy lime-mal, esetleg a rebarbara citrusra hajazó illatával), könnyedebb fákkal (pl.: cédrus) és zöldes, tiszta jegyeket adó növényekkel (pl.: levendula, menta, vagy a vetiver aromás fajtái) igyekeznek elérni. A legnagyobb csoport pedig a vizes jegy. Ez egy mesterségesen létrehozott illatformula, melyet – ha jók az információim – a 21. század egyik legismertebb parfümőre, Alberto Morillas alkotott meg.

A fentiek főleg a férfiaknak szánt parfümökre jellemzőek. Szokták még egy-egy egyéb jeggyel (pl.: tömjén) megbolondítani az egyes illat DNS-eket, de a fentebb említettek szinte mindegyikben megtalálhatóak. És természetesen ezeknek az elegye változhat a hozzávalók minőségén, magán a megálmodó személyén, ízlésén és nem utolsó sorban a tehetségén.

Francis Kurkdjian elismert parfümőr, akinek nevéhez számos remekmű köthető. Egyik ilyen a saját parfümháza által kiadott Gentle Fluidity Silver. Aránylag sok parfüm reviewert követek a YouTube-on, és mindegyik egybehangzóan áradozott erről az illatról az évek során. Idén tavasszal ezért rászántam magam és rendeltem egy illatmintát belőle. Az előzmények miatt nagy volt az elvárás a parfümmel szemben, és óriási megelégedettségemre meg is ugrotta a szintet. Sőt, új normát állított be. Egyértelmű volt, hogy ezzel fogom saját magamat meglepni születésnapomra.

Hogy mivel rabolta el a szívemet? A hozzávalók minden kétséget kizáró minőségén túlmenően, hogy Kurkdjian egyértelmű tehetségét jelzőn komponálta össze őket. Remekbeszabott módon lekerekített illat, ahol nem lóg ki semmi se a sorból, de nem veszik el az egyéniség. Ahhoz az élményhez tudom hasonlítani, mint amikor először próbálsz egy felsőkategóriás anyagokból készült cipőt, vagy bármilyen egyéb ruhaneműt. Nem kell szakértőnek lenned, mégis megmagyarázhatatlan természetességgel érzed, hogy ez valami egészen más, mint amivel eddig dolgod volt.

A Gentle Fluidity Silver a nyári parfümjeim egyértelmű királya, aminek a mósusz, ámbra és a vanília selymessége adja a rendíthetetlen trónt, és a fűszeres borókabogyó és koriander kettőse a szemet vonzó koronát.

komment
Címkék: nyár mfk
süti beállítások módosítása