Utazás a parfümök világába

Egy parfümgyűjtő mindennapjai

Essential Parfums - Bois Impérial

2022. augusztus 31. 18:12 - fragranceEnthusiast

Parfümőr: Quentin Bisc

Kiadás éve: 2020

Típus: Fás-aromás

Koncentrátum: Eau de Parfum

***

Egy ideje már foglalkoztatott a gondolat, hogy belekóstoljak a niche parfümök világába. Ezekről azt érdemes tudni, hogy a niche parfümházak kizárólag parfümökkel foglalkoznak, általában jobb minőségű alapanyagokkal dolgoznak, egy-egy parfümükről nem csinálnak végtelen alverziót – ez az angol terminológiában flanker – és jellemző rájuk, hogy egyedibb illatokat alkotnak nem feltétlenül a nagyközönséget kiszolgálva, de találhatóak kivételek, ha kicsit követjük a parfümök világát. Mivel elsősorban nem a tömegeket célozzák, ezért az is elmondható a niche parfümökről általában, hogy drágábbak, mint a designerek. Persze, itt is vannak kivételek, mint például a legfrissebb szerzeményem, a mai bejegyzés főszereplője.

ae72f924-416e-4ea7-860e-1a6e78885916.jpg

 

Nem meglepő módon számos parfümökkel foglalkozó YouTube-csatornát követek. A parfüm választásaimat 90%-ban az itt elhangzó véleményekre alapozom, majd a Fragrantica oldalán is jobban megnézem az alapanyagokat, elolvasom a véleményeket. Vannak olyan csatornák, melyek inkább a niche parfümök mezején készítenek tartalmat, és az egyik ilyenen hallottam először az Essential Parfums-ről.

Ez a párizsi székhelyű parfümház a fenntarthatóságot és a minőséget tűzte a zászlajára. A minőségi alapanyagok mellé pedig számos mesterparfümőrt, de legalábbis jó ajánlólevéllel rendelkező szakembert sikerült leszerződtetnie egy-egy illathoz. És mindezt megfizethető áron! Már az első próbafújás során érezhető a Bois Impérial magas minősége – ezt egy hozzám hasonló műkedvelő amatőr is egyből kiérzi. A fentiek alapján örülök, hogy rendeltem illatmintát egy másik parfümükből (Mon Vetiver), mert nagyon kíváncsi vagyok arra. Ha az is ennyire meggyőző lesz, akkor végig fogok menni az összes parfümükön legalább egy illatminta erejéig. A Mon Vetiver mellé rendeltem még pár illatmintát más parfümházaktól, ezekből majd egy külön bejegyzés lesz.

Vissza a Bois Impérialhoz! Az első – levegőbe fújt – illatolás során lehengerel a cédrust idéző fás illat, mely mellett egyből ott van a vetiver és a pacsuli jellegzetes zöldes, könnyed párosa. Ahogy feleszmélek az első hűha élményből észrevéteti magát a timut bors grépfrútra emlékeztető lehelletnyit citrusos, fűszeres jegye.

Bőrre fújva (4+1) is hasonló a forgatókönyv, annyi különbséggel, hogy a fűszeres citrusos jegy nem marad le a többiektől - ahogy az el is várható egy fejillattól. Egy nagyon kellemesen férfias illatot kapunk, ami a kipróbálás idejében tapasztalható kb. 30°C-os melegben sem adott nehéz érzetet. Amikor ezt írom, akkor már jó 5 órája van rajtam. A kezdeti intenzitásnak - bár akkor sem ajtót berúgós - már nyoma sincs, de még mindig lehet érezni. Egy kellemes, sok órán át veled maradó parfüm.

Ez egy szinte egész évben használható illat, melyhez bátran lehet nyúlni majdnem minden szituációban. A nagy hideg és a nagy forróság szerintem nem áll jól neki. Egy konditerembe is túl erős tud lenni, ahogy nem ez lesz a nyári fesztiválozós, vagy bulizós illatod sem. Viszont minden más helyzetre kiváló. A leírás uniszexnek titulálja - mint amilyen az összes parfüm -, viszont én ezt inkább férfiakon tudom elképzelni.

Számomra új kedvenc született. Nagyon várom, hogy ősszel is hordhassam, mert az eddigi rövid benyomásom alapján ez a fajta parfüm az illatjegyeivel akkor lesz igazán csúcson. A Bois Impérial masszív tagja lesz a rotációmnak.

komment
süti beállítások módosítása